Συσκευές

Συντήρηση οικιακών συσκευών: Γιατί είναι τόσο σημαντική για την τσέπη και την ασφάλειά σας

Markou Service

Ακολουθούν ορισμένες απλές συμβουλές για τη συντήρηση των πιο βασικών συσκευών ενός σπιτιού

νήκετε κι εσείς σε αυτούς που αγοράζουν μια οικιακή συσκευή και ύστερα δεν ασχολούνται ποτέ ξανά μαζί της, μέχρι αυτή να παρουσιάσει κάποια βλάβη; Πρόκειται για μια συνηθισμένη και λογική κίνηση, με το σκεπτικό ότι μια καινούρια συσκευή μπορεί να λειτουργεί χωρίς καμία προσπάθεια.

Αυτό μπορεί να ισχύει τα πρώτα χρόνια, όμως η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια πρακτική μειώνει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής της. Και αυτό επειδή μια συσκευή χρειάζεται τακτικό καθαρισμό και service, για να λειτουργεί σωστά και να μην παθαίνει συνηθισμένες βλάβες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Όταν, μάλιστα, μιλάμε για συντήρηση οικιακών συσκευών, όπως η κουζίνα, δεν πρόκειται μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και για την ασφάλεια του νοικοκυριού. Ακολουθούν ορισμένες απλές συμβουλές για τη συντήρηση των πιο βασικών συσκευών ενός σπιτιού.

Συντήρηση ψυγείων

Η  τακτική συντήρηση των ψυγείων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους. Οι περισσότερες βλάβες που οδηγούν σε επισκευές ψυγείων, ειδικά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, συμβαίνουν επειδή σε μια συσκευή ψυγείου δεν γίνεται τακτική συντήρηση. Δηλαδή δεν καθαρίζεται καλά και συσσωρεύει βρωμιά που δεν επιτρέπει στο ψυγείο μας να δουλεύει αποδοτικά. Τα πηνία του συμπυκνωτή στο κάτω ή στο πίσω μέρος του ψυγείου φράζουν συχνά από τη σκόνη και έτσι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ο αέρας στο σύστημα. Έτσι, καλό είναι μία φορά στους 2-3 μήνες να απομακρύνουμε με ηλεκτρική σκούπα και ένα καθαρό πανί αυτή τη σκόνη, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στον ανεμιστήρα.

Μία άλλη κλασική βλάβη είναι να χαλάσει το λάστιχο που διασφαλίζει ότι η πόρτα κλείνει καλά, ώστε να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας. Το λάστιχο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Αν, πάντως, παρατηρείτε ότι η πόρτα δεν κλείνει στεγανά και ότι το ψυγείο δυσκολεύεται να διατηρήσει μια χαμηλή θερμοκρασία, τότε θα πρέπει να καλέσετε έναν τεχνικό, για να σας αλλάξει το λάστιχο. Πρόκειται για μία δαπάνη πολύ χαμηλότερη σε σχέση με ένα ψυγείο που αγωνίζεται να διατηρήσει τη χαμηλή θερμοκρασία και έτσι ξοδεύει μεγάλα ποσά ενέργειας.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, καλό είναι να εκτιμά την κατάσταση του ψυγείου ένας τεχνικός με εργασίες συντήρησης μία φορά τον χρόνο. Ο τεχνικός θα διαπιστώσει αν υπάρχει επάρκεια στο ψυκτικό υγρό, αν το μοτέρ κάνει κάποιον περίεργο θόρυβο που υποδεικνύει βλάβη, αν λειτουργεί σωστά ο θερμοστάτης, καθώς και αν το σύστημα απόψυξης της κατάψυξης είναι όσο αποδοτικό χρειάζεται, ώστε να μη συγκεντρώνει πάγο.

Συντήρηση κουζίνας

Η νούμερο ένα συμβουλή όσον αφορά στην καλή λειτουργία της κουζίνας είναι ο τακτικός καθαρισμός της. Τόσο στις εστίες όσο και στον φούρνο είναι λογικό να συσσωρεύονται λίπη και υπολείμματα φαγητού. Αυτά δεν είναι μόνο βλαβερά για την κουζίνα, αφού μπορεί να φράξουν και να προκαλέσουν βλάβες σε πολλά εξαρτήματά της. Παράλληλα, αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς, η οποία πολύ συχνά ξεκινάει στα νοικοκυριά από την κουζίνα.

Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας είναι να καθαρίζετε με τα ειδικά καθαριστικά τις εστίες και τον φούρνο. Αυτός ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται όταν οι επιφάνειες έχουν κρυώσει, αλλά σχετικά άμεσα από τη δημιουργία του λεκέ. Στις επαγγελματικές κουζίνες, για παράδειγμα, αυτό γίνεται στο τέλος της ημέρας.

Ωστόσο, δεν αρκεί ο καθαρισμός για να διασφαλίσετε ότι η κουζίνα λειτουργεί σωστά. Το τακτικό service είναι ιδιαίτερα χρήσιμο , προτού επιλέξετε να κάνετε μία πλήρη επισκευή κουζίνας, οπότε σίγουρα είναι μια πολύ πιο οικονομική λύση. Ο τεχνικός ελέγχει κυρίως τις αντιστάσεις, καθώς αν αυτές δε λειτουργούν σωστά, τότε μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό βραχυκύκλωμα. Παράλληλα, τσεκάρει κάτι ακόμα πολύ βασικό που αφορά τον εξαερισμό του φούρνου. Οι αεραγωγοί θα πρέπει να μη δυσλειτουργούν ούτε στο ελάχιστο και να είναι πλήρως ανοιχτοί, ώστε να διασφαλίζεται η αποβολή της επιπλέον θερμότητας.

Συντήρηση πλυντηρίου ρούχων

Όλοι οι έμπειροι τεχνικοί αποκαλύπτουν το ίδιο πράγμα. Οι περισσότερες επισκευές πλυντηρίων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι ιδιοκτήτες έκαναν μερικές εύκολες κινήσεις συντήρησης, για να ελέγχουν ότι κάποιος σωλήνας δεν έχει φράξει. Οι σωλήνες και τα εξαρτήματα του πλυντηρίου ρούχων φράζουν συνήθως είτε λόγω των αλάτων είτε λόγω μεγάλης ποσότητας απορρυπαντικού. Μια άλλη αιτία είναι ότι ξεχνάμε διάφορα πράγματα στις τσέπες των ρούχων, όπως κέρματα και χαρτιά, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στους σωλήνες του πλυντηρίου και συχνά να δημιουργούν σοβαρές ζημιές.

Έτσι, λοιπόν, καλό είναι κάθε μήνα να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχουν εξογκώματα στους εξωτερικούς σωλήνες του πλυντηρίου. Επιπλέον, μία φορά το μήνα σας προτείνουμε να βάζετε μια άδεια πλύση με νερό σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμοί Κελσίου) και λίγο ξύδι, ώστε να απομακρύνονται βρωμιές και άλατα από το εσωτερικό του πλυντηρίου.

Αν, όμως, παρατηρείτε ότι το πλυντήριο δεν καθαρίζει ή δεν στύβει καλά τα ρούχα, τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν τεχνικό, ο οποίος θα ελέγξει τη δίοδο όλων των σωλήνων, ώστε να σιγουρευτεί ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η συντήρηση οικιακών συσκευών είναι μια απλή ρουτίνα που μπορείτε να εφαρμόζετε μόνοι σας σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και με τη βοήθεια τεχνικού μία φορά τον χρόνο. Θα σας γλιτώσει πολλά χρήματα από αχρείαστες επισκευές και βλάβες, θα επιτείνει τη διάρκεια ζωής των συσκευών, αλλά και θα εγγυηθεί την ασφάλεια της κάθε συσκευής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *